Nyheter

December 15, 2021

Hur kinesisk mahjong skiljer sig från japansk mahjong

Erik Johansson
WriterErik JohanssonWriter

Mahjong är ett asiatiskt spel, även om de flesta tror att det bara är en kinesisk klassiker. För personer som har provat olika spelvarianter kan det dock vara lite svårt att säga vilken som är vilken. Här utforskar vi skillnaden mellan kinesisk och japansk Mahjong för att hjälpa dig skilja dem åt.

Hur kinesisk mahjong skiljer sig från japansk mahjong

Kinesisk Mahjong

Den kinesiska varianten av Mahjong kallas "Zhongguo Maqiang" eller helt enkelt "Maqiang". Den introducerades i Kina under Mingdynastin och har spelats sedan dess.

Att spela Mahjong online är enkelt när du väl hittar en ansedd sajt, men det är bra att förstå reglerna. Reglerna är enkla: varje spelare får en hand med brickor med nummer från 1 till 9 på. Varje bricka måste innehålla minst ett nummer som matchar numret på bricka bredvid. När alla brickor är förbrukade turas spelare om att ta bort brickor från sina händer tills de inte längre kan spela.

Om brickor finns kvar efter att den sista spelaren har slut på brickor, tas dessa brickor bort från brädet och läggs till högen för framtida bruk. Spelet slutar när alla brickor har tagits bort från spelplanen. Spelare samlar poäng baserat på hur många brickor de hade kvar efter den sista omgången.

Japansk Mahjong

Den japanska versionen av Mahjong kallas "Rangō", uppfunnen av den japanska munken Sei Shōnagon. I Japan kallas denna variant vanligtvis för "Shanghai Rangō."

Liksom sin kinesiska motsvarighet, reglerna är enkla: varje person får en hand av brickor med samma nummer som de som visas ovan. Men till skillnad från den kinesiska versionen kräver den japanska versionen inte att brickorna matchar. Istället är målet att ta bort alla brickor från din hand innan någon annan tar bort sina.

När någon tar bort en bricka försöker de andra spelarna gissa vilken färg det är. Den som gissar rätt vinner brickan. När alla har gissat, förlorar den som fortfarande har brickor kvar. Vinnaren i det här spelet bestäms av det totala antalet poäng de tjänar.

Det finns två typer av Mahjong-spel i Japan: "Kakushi" och "Gokui." Kakushi betyder att brickorna är tomma, medan Gokui betyder att brickorna är fulla.

I Kakushi börjar spelare med en uppsättning brickor, men de vet inte vilka färger de kommer att få. De kan välja att antingen behålla brickorna de redan har eller kassera dem. Efter varje tur lägger spelarna till nya brickor till sina händer. Om en spelare kastar en bricka kan de inte återanvända den senare. I slutet av spelet vinner spelaren med högst poäng.

I Gokui börjar spelare med en hel hand av brickor, och de slänger ingenting. Varje gång en bricka spelas, väljs en färg. Om en spelare väljer en bricka som de inte först bestämde, tar de tillbaka brickan. I slutet av ett spel vinner spelaren med fler brickor kvar i handen.

Om du undrar vilken variant som är bättre kan du behöva prova båda och bestämma dig för vilken som tilltalar dig mest.

About the author
Erik Johansson
Erik Johansson
About

Erik Johansson, en dynamisk duo av svensk kulturell rikedom och en djup kärlek till spel, står som en stadig fyr inom området för lokaliserat casinoinnehåll. Han ser till att varje spel klingar med den autentiska svenska andan.

Send email
More posts by Erik Johansson
ThunderPick
Bonus $2 000
En blandning av kulturer och komedi: The Making of "King of Mahjong"
2024-05-16