Officiella Mahjong regler

Det populära kinesiska spelet Mahjong är ett skicklighetsspel baserat på en uppsättning plattor. Det finns olika regionala variationer med olika spelstycken och poängmekanism. De grundläggande reglerna är desamma för de flesta varianter. Huvudmålet är att samla upp uppsättningar brickor och skopa högsta poäng. Spelare väljer och kasserar bitarna i olika design tills de skapar en fullständig kombination. En komplett Mahjong-uppsättning har 144 brickor med 3 kostymer, dvs prickar, karaktärer och bambu. Varje kostym består av brickor med nummer 1-9, med en uppsättning av fyra för varje brickor. Det finns två hedersplattor - draken (röd, vit och grön) och vindar (öst, väst, söder och norr).

Hur spelet flyterMahjong HandPoäng och avvecklingKöpa in
Hur spelet flyter

Hur spelet flyter

Varje tävlande börjar med en uppsättning med 13 brickor. Varje typ av hedersplattor har en uppsättning av fyra. Dessutom finns det 4 blommor och 4 säsongsplattor. När spelaren tar vinden, startar östspelet spelet genom att välja en kakel från väggen. Sedan följer en moturs vridning av att samla brickor av spelare medan de kastar en enda kakel varje varv. En spelare kan göra anspråk på en kasserad kakel av en annan spelare i ett kong- eller pongscenario och i så fall förlorar den som kasserade sin omgång. Vid varje given tidpunkt bör spelare hålla 13 brickor tills en Mahjong-hand (med 14 brickor) har deklarerats.

Hur spelet flyter
Mahjong Hand

Mahjong Hand

En hand består av uppsättningar med 4 eller 3 brickor och ett par. Pong är en triplett av samma kostym medan Kong är en fyrdubbla från samma färg. Det finns också en Chow - en rak samma kostym. Om två spelare sammanfaller kräver en kakel, får den mest omedelbara i sin tur brickan. Att göra anspråk på kasserade brickor är inte alltid värt. Satser som ännu inte ska deklareras Mahjong har mer värde än de deklarerade sätter. För att ta reda på värdet som görs av minipoäng beräknas först från paret och uppsättningarna. Calling Mahjong kommer med minipunkter och värdet på dessa poäng skiljer sig från spelets regler.

Mahjong Hand
Poäng och avveckling

Poäng och avveckling

Mahjong-handen utvärderas för att lyfta fram mönster som bygger på reglerna. Fan / yakus / funs belönas för olika mönster. Minipunkterna för varje fan fördubblas en gång och den sammanlagda poängen blir handpoäng. För vissa regeluppsättningar räknas denna poäng inte förutom antalet fans. Efter en turnering ges tabellpoäng i enlighet med spelarens resultat. Den som får högst får 4 tabellpoäng. Löpare upp får 2 poäng och den näst sista spelaren får 1 poäng. I slutet av spelet delas pengarna på bordet mellan utmanarna. Hela jackpoten går till den spelare som får högst poäng.

Poäng och avveckling
Köpa in

Köpa in

Det finns en avgift och en satsning involverad i Mahjong. Satsningen går in i en jackpot som varje deltagare syftar till. Avgiften, som endast gäller för turneringar, är för huset. Den högsta möjliga vinsten motsvarar den maximala förlusten. Detta är hur mycket pengar en spelare sätter in på sitt konto när han deltar i spelet. Sällan går spelarna igenom en maximal förlust. För spelet med en hand hålls matningsstraffet och inköpet åt sidan på spelarens konto. Det reserverade beloppet kan bara gå förlorat om spelaren kastar en vinnande kakel. I en turnering är inköpet summan av avgiften och insatsen.

Köpa in